Termit tutuiksi

Pikalainat ovat lainatuote, joka tuli Suomen markkinoille vuonna 2005 Ferratum Finland Oy:n luotsaaman Tekstivipin aloitettua toimintansa. Sittemmin pikavipit ovat saaneet useita nimityksiä, kuten ”pikavippi”, ”pikalaina”, ”pienlaina”, ”pikaluotto”, ”vippi” jne. Pikavippi tarkoittaa alle puolen vuoden takaisinmaksuajalla olevia kulutusluottoja, joita myönnetään netistä, ja niitä voi hakea pääasiallisesti joko tekstiviestillä tai verkkohakemuksella.

Pikalaina-alalla on paljon termejä, jotka saattavat alasta tietämättömien henkilöiden korviin kuulostaa varsin omituisilta. Käyn tässä nyt läpi yleisimpiä, mutta monille varmasti täysin tuntemattomia termejä, joita pikavippialalla käytetään.

Luotonantajarekisteri: Luotonantajarekisterillä tarkoitetaan Etelä-Suomen aluehallinnon luotonantajarekisteriä, johon kaikkien markkinoilla toimivien vippipalveluiden tulee lain mukaan olla hyväksyttyjä. Luotonantajarekisteriin hyväksytään ainoastaan sellaiset vippipalvelut, joiden johtohenkilöt todetaan luotettaviksi ja omaavat riittävän kokemuksen luotonantotoiminnasta. Kannattaa aina tarkastaa, että valitsemasi vippipalvelu kuuluu luotonantajarekisteriin, sillä muuten palvelu harjoittaa laitonta toimintaa, eikä sen luotettavuus ole taattu toisin kuin luotonantajarekisteriin kuuluvissa palveluissa.

Ensilaina: Ensilainalla tarkoitetaan lainaa, joka myönnetään enimmillään palvelussa ensimmäistä kertaa asioiville asiakkaille. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että jos jonkin palvelun suurin mahdollinen ensilaina on 200€ vippi, etkä ole aiemmin asioinut kyseisessä palvelussa, on suurin mahdollinen lainasummasi ensimmäisellä kerrallasi pikavippi 200€. Monet palvelut rajoittavat uusien asiakkaiden lainasummia, sillä palvelut haluavat ensin todeta asiakkaidensa luotettavuuden pienempien lainasummien avulla – jos asiakas maksaa ensin pienen lainan takaisin, on huomattavasti todennäköisempää, että hän maksaa suurenkin lainan. Monet palvelut tarjoavat uusille asiakkailleen myös hurjalta kuulostavia etuja, ja parhaillaan voit saada uutena asiakkaana jopa ilmaista lainaa.

Nopean maksajan etu: Osassa palveluista on käytössä erityinen nopean maksajan etu, jonka avulla voit säästää selvää rahaa parhaillaan jopa n. 100 euroa. Nopean maksajan etu toimii niin, että jos esimerkiksi palvelussa X on tarjolla 100€ pikavippi 30 päivän maksuajalla, ja palvelu tarjoaa mahdollisuutta hyödyntää nopean maksajan edun maksamalla lainan takaisin jo esimerkiksi 14 vuorokauden kuluessa, saat lainasi edullisemmin.

PIN-koodi: PIN-koodi on henkilökohtainen tunnusluku, jonka palvelut antavat asiakkaillensa sen jälkeen, kun asiakas on tunnistautunut verkkopankkitunnuksiansa käyttäen. PIN-koodi mahdollistaa sen, ettei asiakkaan tarvitse joka kerta lainaa hakiessaan tunnistautua verkkopankkitunnuksillaan, vaan jatkossa asiakas voi tunnistautua henkilökohtaisella PIN-koodillansa. PIN-koodia ei missään nimessä saa luovuttaa kenellekään muulle, sillä sen avulla voi hakea lainoja!