Tietoa pikavipeistä

Pikavipit ovat pieniä ja edullisia lainoja, joita haetaan noin 1,2-1,4 miljoonaa kappaletta vuosittain. Pikalainoja käyttävät kaikenlaiset ihmiset erilaisten yllättävien rahantarpeiden hoitamiseksi. Pikavippi on mahdollista saada jopa vuoden takaisinmaksuajalla, joten myös pikalainat on mahdollista maksaa takaisin pienissä kuukausittaisissa maksuerissä, eikä niitä välttämättä tarvitse maksaa kerralla kokonaan.

Suomessa toimii Suomen Pienlainayhdistys Ry, johon kuuluu noin 70 prosenttia markkinoilla toimivista pikalaina-alan yrityksistä. Suomen Pienlainayhdistys on perustettu edistämään pikalainatoimintaa ja siihen kuuluvien yritysten tulee hyväksyä yhdistyksen eettiset säännöt. Pienlainayhdistys pyrkii myös lisäämään suomalaisten tietoutta vippitoiminnasta.

Suomen Pienlainayhdistys on toivonut, että Suomessa voitaisiin useimpien muiden Euroopan maiden tapaan ottaa käyttöön positiivinen luottorekisteri, jonka on todettu tehokkaasti ehkäisevän kuluttajien ylivelkaantumisia. Rekisteristä olisi toki hyötyä myös luotontarjoajille, kun vähentyneiden ylivelkaantumisten myötä myös luotontarjoajien luottotappiot vähenisivät.

Pienlainayhdistys on luonnollisesti ollut Sampsa Katajan ajamaa lakiehdotusta vastaan, jonka tarkoituksena olisi kieltää pikalainat kokonaan. Suomen Pienlainayhdistys on esittänyt useita päteviä vastalauseita Katajan argumenteille, joita tämä on käyttänyt perusteluina pikavippien kieltämiselle.

Kataja on väittänyt muun muassa, että suomalaisille merkattavista maksuhäiriömerkinnöistä huomattava osa johtuisi pikalainoista. Tilastotiedoista selviää kuitenkin, ettei näin suinkaan ole, vaan todellisuudessa alle yksi prosentti suomalaisten saamista maksuhäiriömerkinnöistä juontaa juurensa vipeistä.

Keskimääräinen suomalaisten hakema pikalaina on reilut 200 euroa, ja keskimääräinen takaisinmaksuajan pituus on kuukauden luokkaa. Kuluja lainoille tulee keskimäärin neljäsosa eli 25 prosenttia alkuperäisestä lainapääomasta, joten esimerkiksi 100 euron pikavippi tulee maksamaan keskimäärin 125 euroa. 25 euron kulujen eivät luulisi olevan kenenkään mielestä kohtuuttomat, kun vippi pelastaa tukalasta tilanteesta.

Monet silti väittävät vippejä törkeän kalliiksi vedoten satojen prosenttien todellisiin vuosikorkoihin ymmärtämättä kuitenkaan, miten todellinen vuosikorko lasketaan. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, on todellinen vuosikorko tarkoitettu laskettavaksi sellaisille lainoille, joiden laina-aika on vähintään yhden vuoden. Oikeasti todellista vuosikorkoa ei siis voi laskea pikavipeille.